Cafè de Cuba (250 g)

7,05  PVD sense IVA

Cafè mòlt 100% aràbica i torrat natural de Cuba. Contingut de cafeïna relativament baix (entre 0,9% i 1,5%) i sense acidesa.

Categoria:

RefFormatStockPreuQuantitat SubTotal
A075BossaX7,75 

Descripció

Detalls del producte
El cafè de Cuba és un cafè d'ombra, és a dir que creix a l'ombra d'altres cultius com ara plataners o arbres no fruiters. Gràcies a això és menys vulnerable a les plagues i no necessita pesticides. El procés de recol·lecció per això és més complicat i requereix molta mà d'obra. És un cafè que dóna fruits gruixuts com cireres, cadascun conté una parella de llavors i d'aquestes netes, torrades i triturades s'obté el cafè. Entre tantes varietats existents, l'aràbiga és l'espècie conreada de major qualitat i es distingeix per la suavitat, aroma i menor concentració de cafeïna. Els seus fruits són rodons, suaus, lleument agres, color xocolata i intens aroma.
El cafè de Cuba prové de les zones d'alta muntanya de Cuba que se situen en l'orient de l'illa (província de Guantánamo i Serra Mestra) És sens dubte un cafè superior de fama mundial. La Xarxa de Consum Solidari importa el gra verd i s'empaqueta i torra a Barcelona.

Característiques del productor
El cafè de cuba està elaborat per la ANAP – Associació Nacional d'Agricultors Petits (Cuba). Aquesta associació agrupa 150 mil productors agrícoles i les seves famílies. Es va fundar el 1961 per representar els interessos socials i econòmics dels petits productors rurals, dins de la reforma agrària. La ANAP ha adoptat estratègies com la utilització de productes orgànics en lloc de químics; introducció de llavors de millor qualitat; utilització de fonts alternatives d'energia; capacitació de socis per a la gestió cooperativa i increment de la cooperació internacional amb ONGs d'Europa i Amèrica. Treballa creativament per la descentralització, la racionalització eficient dels recursos i la participació comunitària.

Context socioeconòmic
A Cuba l'agricultura urbana – impulsada pel govern i institucions internacionals – represente una necessitat vital i una alternativa de futur ja que és font d'ocupació i de producció d'aliments sense dependència dels mercats internacionals d'insums. Històricament el camp cubà ha estat el bressol del canvi socioeconòmic a l'illa i avui ho segueix sent, ja que el rescat per exemple de tradicions agrícoles i alimentàries, propiciat per la sembra en espais urbans, involucra unes 300.000 persones i resulta de importància estratègica. Cuba i "l'alternativa verda" aposten per la planificació nacional de la investigació, la fertilització del sòl, la conservació de la biodiversitat, la reducció de l'ocupació d'agroquímics i per tant l'adopció d'estratègies ecològiques per al control de plagues, la cura aigües i boscos i el maneig de les criances d'una manera ambientalment responsable.
Els / les agricultores / és tenen reconegut el seu dret a la terra de forma constitucional, legal i jurídica – de fet el 67% de la superfície agrícola els pertany- i aquest dret s'estén al material de conreu, habitatges, edificacions i al producte del treball.
En aquest context un grup important d'associacions cubanes s'han marcat com a objectiu la sobirania alimentaria des de l'autogestió i el desenvolupament rural.
En comprar aquest cafè ens solidaritzem amb el poble cubà ajudant a trencar l'injust bloqueig que pateixen els productors per part del govern nord-americà i recolzem la seva voluntat sobirana.

Per a més informació sobre els projectes de cooperació internacional que la Xarxa Consum Solidari (+) dóna suport a la zona cafetera de Yateras (GTMO.)